Segítség, rosacea! – Mit jelent? Mit tehetek, hogy enyhítsem a pirosságot?

Rosacea vagy érzékeny bőr? Ugyanaz lenne?

 

Fejlett világunk egyre gyakoribb, már-már népbetegséggé növő problémája az érzékeny bőr.  A bőrérzékenység lehet genetikai, de bármely életszakaszban és bármely bőrtipusnál spontán is megjelenhet. Kiváltó ok lehet betegség, ( pl.: magas vérnyomás, gyomor ,- és bélproblémák, májkárosodás, diabétesz, vesebetegségek stb.. ), szélsőséges időjárási körülmények, a környezetszennyezés, gyógyszeres kezelések bőrre gyakorolt hatása, a stressz, nem megfelelő kozmetikai készítmények használata, dohányzás, egészségtelen életmód, nőknél változókor után bekövetkező hormonális hatások – a lista szinte végtelen.

Az érzékeny bőrű emberek egy csoportját hívjuk rosacea bőrjelenséggel élőknek. Az elnevezés a latin rosaceae, magyarul rózsafélék kifejezésből származik. Az asszociáció nem véletlen! A bőrbetegség tipikus megjelenési formája az arc bőrének rózsavirágszerűen elterülő, szimmetrikus, összefüggő és állandósult gyulladása. Ha nem szimmetrikus vagy nem állandósult, akkor az nem rosacea! A népesség akár 10%-át is érintheti, és kezelését nagyon megnehezíti, hogy kiváltó okára szinte sosem derül fény. Gyógyítani sajnos nem lehet, de szépen karbantartható és tünetmentessé tehető, főleg korai szakaszban.

3 stádiumba szokták sorolni súlyosságtól függően:

 • 1. stádium: A kozmetikus nagyítón keresztül már látja, te azonban még maximum a bőrpírt érzékeled, mely általában időszakosan jelentkezik, pár óráig vagy napig tart
 • 2. stádium A bőrpír állandósul és szabad szemmel is könnyen észrevehető
 • 3. stádium Itt már csúnya a gyulladás, fájdalmas, vörös pattanásszerű dudorokkal (ezen a szintem mindenképpen kérd szakember -bőrgyógyász, kozmetikus- segítségét)!

 

Miről ismered fel a rosaceás bőrt?

 

 • Legjellemzőbb tünet a bőr kipirosodása, az égő, viszkető érzet, és a száraz , érdes tapintás.
  • Érintett területek rendszerint az orr, orrszárnyak, az arc két oldala, idővel pedig átterjed az állra, homlokra
  • Az idő múlásával kísérő tünetként megjelenhetnek a tágult erek, gennyes, pattanásos csomócskák, bőrmegvastagodások, a pirosság is állandó, összefüggő folttá alakulhat. Tapintásra érzékeny, esetenként fájdalmas, meleg, felvastagodott érzetet ad.
 • A bőr napsugárzás hatására könnyen leég, széltől, hidegtől lobbanásszerűen bepirosodik
 • A kozmetikumokat rosszul tolerálja, kipirosodik, hámlik, viszket vagy ég bármit is kensz rá

 

Hogyan kezeld a rosaceás bőrt?

 

Ez egy fokozatosan, lassan kialakuló bőrbetegség, mely általában 30 éves kor körül jelenik meg és nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. A rosaceánál a bőr normál védelmi rétege sérült, és így védtelenné válik az őt ért belső és külső hatásokkal szemben. Talán itt a legfontosabb, hogy kevés, de minőségi és főleg gyónövény hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumot használj!

Egy jó kozmetikum 2 irányból segít:

 • Nyugtat és csökkenti a gyulladást
  • Az összetevőlistán az alábiakat keresd: hammamelisz víz (Hamamelis virginiana), olasz szalmagyopár víz (Helichrysum italicum), bazsarózsa kivonat (Paeonia lactiflora),
 • Növeli a bőr ellenállóképességét
  • Mexikói izsóp (agastache mexicana), Tigrisszem fű (curculigo orchioides), Gránátalmamag és Tőzegáfonya olaj

Kozmetikus mesterként azt javaslom, már az első tünetek megjelenésekor keress fel szakembert, aki  a bőr diagnosztizálása után felállítja a kezelési tervet és javasol a bőr állapotának megfelelő kozmetikumokat! Én a Herbsgarden Bazsarózsa szérumát használom az 1 és 2 stádiumú rosaceás vendégeknél. Látványosan csökkenti a bőrirritációt, normalizálja a bőrműködést és emellett még feszesít is!

Johanidesz Anita, kozmetikus mester

 

Apropó, mi a helyzet a ránctalanítással? 

 

Hát igen, 35-40 évesen már ez is fontos szempont, azonban a legtöbb ránctalanító készítmény túl sok a védtelen, rosaceás bőrnek! Ha muszáj választani, először a rosaceát kell kezelés alá venni! Majd a megerősödött és tünetmentes bőrre el lehet kezdeni fokozatosan bevezetni feszesítő hatóanyagokat is.

Tudtad, hogy létezik kombinált készítmény is? A Herbsgarden Bazsarózsa szérum nemcsak szelíden nyugtatja a rosaceás bőrt, de bőrerősítő és feszesítő hatóanyagai lévén a ráncok kezelésében is segít!

 

Mit tehetsz még a mindennapokban, hogy a rosacea ne lobbanjon be?

 

 • Kerüld a túlzott sótartalmú, fűszeres, erős, csípős ételeket azok vízelvonó, értágító, erős keringésfokozó hatása miatt
 • Igyál sok folyadékot, végezz rendszeresen könnyű  testmozgást
 • Ne fogyassz túl forró, illetve túl hideg ételeket, italokat!
 • AVégezz heti 3 – 5 alkalommal, 10 – 12 percig, kellemes hőmérsékletű, váltott, meleg-hideg vizű arcöblögetést. Rugalmasan tartja ereidet, frissíti bőrödet!
 • Párnahuzatodat mosd 60 Celsius fokon és cseréld hetente, ezzel is megelőzve a baktériumok megtelepedését

 

 

 

 

1000 Ft kedvezmény - Iratkozz fel hírlevelünkre!

close

1000 Ft kedvezmény - Iratkozz fel hírlevelünkre!

Item added to cart.
0 items - Ft