Both Tímea, kozmetikus

Bizonyára te is hallottál már a micelláról, ha máshol nem, hát a reklámokban. De mi is ez valójában? Jó-e a bőrnek az agyonreklámozott micellás lemosó? Lesz-e micellás fogkrém, tusfürdő, és öblítő a jövő reklámjaiban?

Először nézzük meg a dolog kémiáját és történelmét. (Ne aggódj, nem fog fájni.) A víz ugyebár nem oldja a zsíros szennyeződéseket.  Így amióta világ a világ, a tisztító hatást egy kémiai úton elszappanosított zsirsav vagyis tenzid (angolul surfectant) segítségével érjük el, legyen szó ruháról vagy bőrről.

A tenzid rendelkezik hidrofil és hidrofób résszel. Mivel a hidrofil rész a vizet szereti, a hidrofób pedig az olajat, így azt apró csepekké törve képes az olajat – és így a zsíros szennyeződést- eltávolítani. A tenzidek elengedhetetlenek a tisztításhoz, így tartalmazza a legtöbb mosószer, mosogatószer, tusfürdő, szappan, sampon stb.

Eddig értem, de hogy kerül a képbe a Micella?

Ha elég tenzid van a vízben, vagyis megfelelő a koncetráció, akkor az összeáll: a hidrofób rész lesz belül, a hidrofil pedig kívül. Ezt az icipici gömböcskét hívják micellának,  mely képes az olajat és szennyeződést magába zárni, és így már vízzel eltávolítható lesz.

A micellás víz amúgy nem mai találmány, az 1900-as évek elején kezdték használni Párizsban. A párizsi, legendásan kemény víz ugyanis megbolygatta a bőr védőrétegét, mely bőrproblémák (rosacea, akné, ekcéma és társai) sokaságához vezetett, ennek orvoslására született meg az „eau micellaire”. Hesználatához kell egy hordozó, például a vattakorong, amihez a hidrofób rész -és azon keresztül a szennyeződés- csatlakozni tud.

Most akkor a Micella jó vagy rossz?

Tenzid kell a tisztító hatáshoz, tehát gyakorlatilag kikerülhetetlen. Hatékonyabbá teszi a tisztítást, ebből a szempontból nézve tehát jó. A tenzidek viszont irritáló hatásúak, túlzásba vitt használatuk gyengíti a bőr védőrétegét és a bőr kiszáradásához vezetnek. Különösen az amúgy is száraz, érzékeny bőrnél okozhat problémát, húzódást vagy pirosodást.

A „hagyományos” kozmetikumokban használt, kénsav segítségével előállított tenzid helyett  a natúrkozmetika általában kókuszból vagy cukorból előállított tenzidet használ. Ez jóval kíméletesebb a bőrhöz, így száraz és érzékeny bőr, érett vagy fiatal bőr esetén mindeképpen érdemes odafigyelni és megnézni mi is van az összetevőlistában (kerüld: surfectant, Sodium Laureth Sulfate, SLS, SLES). Virágvízekkel és ápoló olajokkal keverve a Micellás víz nemcsak remekül tisztít, de ápolja és hidratálja is a bőrt.

Le kell-e mosni a Micellás vizet?

“Hagyományos” lemosóknál mindenképpen érdemes, hiszen csökkenti az irritációt. Natúrkozmetikai lemosónál nem muszáj, de húzódó, égő érzés esetén ajánlott egy tiszta vizes pamaccsal áttörölni az arcot krémezés előtt.

Szemfesték lemosásásra Micellás víz nem igazán alkalmas, erre a célra használj inkább sminktemosó tejet.

Apropó -“Hagyományos”: aki tud egy jobb szót írja meg, pláne mivel hagyományosnak inkább a natúrkozmetika nevezhető, hiszen gyógynövényeket már az ősasszony is használt…. Legkönnyebben onnan ismered föl, hogy nem lejárati dátuma van, hanem “felbontástól számitott X hónap” jelölés. Ami örökké jó, az nem lehet természetes!

Lesz-e micellás fogkrém, tusfürdő, és öblítő a jövő reklámjaiban?

Mivel az emberek többségénél a reklámok hatására a Micella gyakorlatilag csodaszerré avanzsált, így valószínű, hogy a jövőben lesz micellás fogkrém, tusfürdő, mosogatószer és minden más is. De a bőr szempontjából nézve nem az a lényeg. hogy micellás, hanem, hogy az a micella/ tenzid miből van, illetve milyen összetevők találhatók MÉG az adott termékben!!! A hatóanyagok számítanak, azoknak is a mennyisége és minősége! Keresd a természetes illóolajjal, hidegen sajtolt, bio alapanyagokkal dolgozó gyártókat, mint például a Herbsgarden is.

Ajánlott Herbsgarden arctisztítók:

Hidratáló lemosó – minden korosztálynak és bőrtipusra

Hibiszkuszos lemosó – csökkenti a gyulladásra való hajlamot, normalizálja a faggyúmirigyek működését

Kókuszos arctisztító tej– kíméletesen távolítja el a sminket

Kecsketejes Hévizi iszapos szappan – fekete szappan problémás bőrre

Mitőr száraz a bőröd? 10 meglepő ok és a lehetséges megoldások – Olvass tovább a Blogon.

Tudtad, hogy vannak akciós csomagajánlataink is? – Lepd meg magad vagy szeretteidet! Legnépszerűbb az Anti-aging csomag (30-45 év) és a Jázmin csomag (40-60 év).

Érdekel az egészséges szépség? Szeretnél többet megtudni a Herbsgardenről?

Ajándék 1000Ft-os kupon!

Iratkozz fel hírlevelünkre friss hírekért és kedvezményes ajándékokért!

A feliratkozás megerősítéséhez figyeld a leveleidet!