fbpx

Bizonyára te is hallottál már a micelláról, ha máshol nem, hát a reklámokban. De mi is ez valójában? Jó-e a bőrnek az agyonreklámozott micellás lemosó? Lesz-e micellás fogkrém, tusfürdő, és öblítő a jövő reklámjaiban?

Először nézzük meg a dolog kémiáját és történelmét. (Ne aggódj, nem fog fájni.) A víz ugyebár nem oldja a zsíros szennyeződéseket.  Így amióta világ a világ, a tisztító hatást egy kémiai úton elszappanosított zsírsav vagyis tenzid (angolul surfectant) segítségével érjük el, legyen szó ruháról vagy bőrről.

A tenzid rendelkezik hidrofil és hidrofób résszel. Mivel a hidrofil rész a vizet szereti, a hidrofób pedig az olajat, így azt apró cseppekké törve képes az olajat – és így a zsíros szennyeződést- eltávolítani. A tenzidek elengedhetetlenek a tisztításhoz, így tartalmazza a legtöbb mosószer, mosogatószer, tusfürdő, szappan, sampon stb.

Eddig értem, de hogy kerül a képbe a Micella?

Ha elég tenzid van a vízben, vagyis megfelelő a koncentráció, akkor az összeáll: a hidrofób rész lesz belül, a hidrofil pedig kívül. Ezt az icipici gömböcskét hívják micellának,  mely képes az olajat és szennyeződést magába zárni, és így már vízzel eltávolítható lesz.

A micellás víz amúgy nem mai találmány, az 1900-as évek elején kezdték használni Párizsban. A párizsi, legendásan kemény víz ugyanis megbolygatta a bőr védőrétegét, mely bőrproblémák (rosacea, akné, ekcéma és társai) sokaságához vezetett, ennek orvoslására született meg az „eau micellaire”. Használatához kell egy hordozó, például a vattakorong, amihez a hidrofób rész -és azon keresztül a szennyeződés- csatlakozni tud.

Most akkor a Micella jó vagy rossz?

Tenzid kell a tisztító hatáshoz, tehát gyakorlatilag kikerülhetetlen. Hatékonyabbá teszi a tisztítást, ebből a szempontból nézve tehát jó. A tenzidek viszont irritáló hatásúak, túlzásba vitt használatuk gyengíti a bőr védőrétegét és a bőr kiszáradásához vezetnek. Különösen az amúgy is száraz, érzékeny bőrnél okozhat problémát, húzódást vagy pirosodást.

A „hagyományos” kozmetikumokban használt, kénsav segítségével előállított tenzid helyett  a natúrkozmetika általában kókuszból vagy cukorból előállított tenzidet használ. Ez jóval kíméletesebb a bőrhöz, így száraz és érzékeny bőr, érett vagy fiatal bőr esetén mindenképpen érdemes odafigyelni és megnézni mi is van az összetevőlistában (kerüld: surfectant, Sodium Laureth Sulfate, SLS, SLES). Virágvizekkel és ápoló olajokkal keverve a Micellás víz nemcsak remekül tisztít, de ápolja és hidratálja is a bőrt.

Le kell-e mosni a Micellás vizet?

“Hagyományos” lemosóknál mindenképpen érdemes, hiszen csökkenti az irritációt. Natúrkozmetikai lemosónál nem muszáj, de húzódó, égő érzés esetén ajánlott egy vizes pamaccsal áttörölni az arcot krémezés előtt.

Szemfesték lemosására Micellás víz nem igazán alkalmas, erre a célra használj inkább sminklemosó tejet.

Apropó -“Hagyományos”: aki tud egy jobb szót írja meg, pláne mivel hagyományosnak inkább a natúrkozmetika nevezhető, hiszen gyógynövényeket már az ősasszony is használt…. Legkönnyebben onnan ismered föl az “ipari” kozmetikumokat, hogy nem lejárati dátuma van, hanem “felbontástól számított X hónap” jelölés. Ami örökké jó, az nem lehet természetes! 

Lesz-e micellás fogkrém, tusfürdő, és öblítő a jövő reklámjaiban?

Mivel az emberek többségénél a reklámok hatására a Micella gyakorlatilag csodaszerré avanzsált, így valószínű, hogy a jövőben lesz micellás fogkrém, tusfürdő, mosogatószer és minden más is. De a bőr szempontjából nézve nem az a lényeg. hogy micellás, hanem, hogy az a micella/ tenzid miből van, illetve milyen összetevők találhatók MÉG az adott termékben!!! A hatóanyagok számítanak, azoknak is a mennyisége és minősége! Mindig nézd meg az összetevőket (Ingredients, INCI) a termékeknél – aki nem tüneti fel a weben, ott kezdj gyanakodni. Keresd a természetes illóolajjal, hidegen sajtolt, bio alapanyagokkal dolgozó gyártókat, mint például a Herbsgarden is.

Ajánlott Herbsgarden arctisztítók:

Hidratáló lemosó – minden korosztálynak és bőrtípusra

Hibiszkuszos lemosó – csökkenti a gyulladásra való hajlamot, normalizálja a faggyúmirigyek működését (0% víz!)

Kókuszos arctisztító tej– kíméletesen távolítja el a sminket

Kecsketejes Hévízi iszapos szappan – fekete szappan problémás bőrre

Tudtad, hogy legnépszerűbb termékünk a Hialuron szérum? A Hialuronsav hatásáról és eredetéről bővebben is olvashatsz a blogon. Minden szérumunk ultrahangozható, nézd meg otthoni ránctalanító gépeinket is.

Akciós csomagajánlatok – Lepd meg magad! Legnépszerűbb az Anti-aging csomag (30-45 év, száraz és normál bőr) és a Jázmin ránctalanító csomag (40-60 év).

További szakértői tanácsok:

Nők lapja

Diéta és Fitness

Nők Lapja

Vital magazin

Ajándék 1000Ft-os kupon!

Iratkozz fel hírlevelünkre friss hírekért és kedvezményes ajándékokért!

A feliratkozás megerősítéséhez szükséges e-mailt elküldtük. A megerősítést követően ajándékba küldjön az 1000Ft-os kuponod! Köszönjük a bizalmat!