fbpx

Itt a nyár, és vele a sokunk életét megkeserítő izzadás. Hiába tudjuk, hogy a verejtékezés természetes és hasznos folyamat, mivel az izzadság megvédi a szervezetet a túlmelegedéstől, ez sovány vigasz a mindennapokban. Szórakoztató célzattal összeszedtem pár kevésbé ismert tényt a témában – jó nyaralást mindenkinek!

  1. Noha a nőknek több verejtékmirigyük van, a férfiak majd kétszer jobban izzadnak, mivel mi hatékonyabban kezeljük a hőháztartásunkat (is 🙂 )
  2. Forróságban, nyugalomban, egy óra alatt 5 liter izzadság a jelenlegi rekord! Azért az átlag egy jóval szerényebb 1-2dl.
  3.  A te izzadságod csak a tiéd 🙂 A verejték összetevőinek mennyisége, aránya egyénenként annyira különböző, mint az ujjlenyomat, de még nap, mint nap is változik kicsit aszerint, hogy mit ettünk, ittunk épp
  4. A legtöbb verejtékmirigy a lábfejünkön van, pontosabban a talpunkon, a legkevesebb a hátunkon – gondoltad volna?
  5. Maga az izzadság szagtalan – 99%-a víz ! Testszag akkor keletkezik, ha a testen élő baktériumok elkezdik lebontani. A hónalj/láb azért is büdösebb, mert nagyon rossz a “légáramlás”, ergo sokkal lassabban szárad
  6. Még víz alatt is izzadunk, igaz jóval kevesebbet
  7. A csípős ízt a szervezet extrém külső forróságként észleli, így ugyanaz történik mintha finn szaunába lépnénk. Érdekes, hogy minél forróbb országba mész, annál jobban szeretik a csípős ételeket, gondolom az extrém izzadás jobban hűti a testet…
  8. A cigi is izzaszt! A nikotintól ugyanis a szervezet acetylcholint termel, ami stimulálja a verejtékmirigyeket.
  9. A stressz izzadást és a normál izzadást nem ugyanaz a mirigy választja ki így nem egyforma az összetétele és a szaga, sőt a stressz izzadság lassabban is párolog.
  10. Ahogy öregszünk, egyre kevesebbet izzadunk. Ez jó hír lenne, viszont sajnos a “kiszáradás” miatt leszünk ráncosabbak is.

+1. A kedvencem: A disznó nem is izzad! A mondás valószínűleg inkább a szagból eredhet. A tehenek az orrukon át izzadnak, viszont a ló vagy a gorilla ugyanúgy izzad a hónalján, mint mi 🙂

Mit tehetünk az izzadás ellen? Azon kívül, hogy nyakig ülünk a Balatonba, vagy légkondicionált plázába vonulunk nagyjából semmit. A testszag viszont könnyen és természetesen megelőzhető! Próbáltad már alumíniumsó mentes dezodorjainkat? Mini és vegán változatban is kapható, az egyik legjobb natúr deo a magyar piacon!

Blogunkból:

Segíthetünk a termékválasztásban vagy rendelésben? Kérjük, keresd fel ügyfélszolgálatunkat!

Ajándék 1000Ft-os kupon!

Iratkozz fel hírlevelünkre friss hírekért és kedvezményes ajándékokért!

A feliratkozás megerősítéséhez szükséges e-mailt elküldtük. A megerősítést követően ajándékba küldjön az 1000Ft-os kuponod! Köszönjük a bizalmat!