fbpx

hg szappan blog 1

Ezt a kérdést gyakran magunk is feltesszük, mint szakemberek a szépségiparban, nemhogy a Vásárlók, hiszen nehéznek tűnhet megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik a jobb?

A bőrünk a legnagyobb szervünk, így a szervezetünk legfőbb védelmi vonala a külső hatásokkal szemben, éppen ezért nagyon fontos tényező, hogy mit is használunk a tisztítására. A két legáltalánosabb módszer a szappan, illetve a tusfürdő, de vajon melyik a jobb? Talán nincs is jó vagy rossz válasz, maximum előny és hátrány, viszont egy biztos, mi a Herbsgarden-nél a kézi öntésű, bio kecsketejjel és magas olajtartalommal, természetes összetevőkből készült szappanokat részesítjük előnyben.

 

Miért? Nézzük először a kezdeteket…

Az első irodalmi utalás a szappanra a sumér agyagtáblákon i. e. 2500-ra nyúlik vissza. Már akkor növényi olajokat főztek kálium-karbonáttal, emellett használtak még habzó és tisztító hatású növényeket is, például a fátyolvirág gyökerét, más néven szappangyökért (ezt a mai napig használják borotvahabok, fogkrémek és szappanok habzóképességének növeléséhez). Plinius szerint a germánok és a gallok már tudtak egyszerű szappant készíteni, de igazából a római császárság alatt ismerték meg közelebbről.
Csaknem 2000 éven át oly módon készítették a szappant, hogy hamuzsírt (kálium-karbonátot), melyet fahamuból készítettek kilúgozással, égetett mésszel kálium-hidroxiddá alakítottak át, majd ezt, azután a zsírt vagy faggyút, szappanná főzték és a szappanenyvet konyhasóval sózták ki.

Nagy Károly idejében létezett már szappanfőzde. A Földközi-tenger térségében Velence (XV. század) és Marseille (XVII. század) voltak a szappanfőzés virágzó iparának székhelyei. A szappanok tömeges felhasználása azonban a XVIII. században kezdődött, amit elősegített a textilipar fejlődése és a trópusi pálmazsírok importja is.

 

Szappanok / tusfürdők napjainkban…

Térjünk vissza napjainkra, és nézzük meg hogyan és miből is készülnek ma a szappanok, illetve a tusfürdők?

hg szappan blog 2
A TUSFÜRDŐK nagy része felületaktív mosószeralapból (SLS) áll, melynek abból áll a hatékonysága, hogy mindent elpusztít a bőrfelületen (a bőr védekező mechanizmusát is), ezáltal szárítja és irritálja a bőrt. A „bőrtápláló” olajok nagy része is szintetikus (mineral oil), azaz kőolajból állítják elő, ami eltömíti a pólusokat és nem engedi lélegezni a bőrt. Ezen kívül, sűrítő- és emulgeálószerek „javítják” a tusfürdők állagát, illatát.

 

 

 

SZAPPANOK: mi kell hozzá? Zsiradék vagy olaj, víz és lúg (nátrium-hidroxid), opcionálisan valamilyen illatanyag és színezék.

DE! Nézzük meg, hogyan készülnek a Herbsgarden szappanjai?!
A természetes összetevőjű, natúr szappannak nincs szüksége tartósítószerre.

0430 szappanok blog received 665280691303835

Szappanjaink legkülönlegesebb összetevői az ökogazdálkodásból származó kecsketej, a kakaóvaj, extra szűz olívaolaj, kókuszolaj, sheavaj és avokádóolaj. Hideg eljárással, kézi öntéssel készülnek, melyek esetében nagyon fontos megjegyezni, hogy nem tartalmaznak: pálmaolajat, mesterséges színezéket vagy illatanyagot, tartósítószereket, vegyi anyagokat.

 

A hideg eljárással készülő Herbsgarden szappanok esetében az értékes bőrápoló hatóanyagok, antioxidánsok, vitaminok változatlan formában megmaradnak – szemben a hosszú ideig tartó főzéssel –, így a vajak és olajok hatékonyan regenerálják és erősítik a mindennapi tusolástól kiszáradó bőrt. Az A-, D- és E-vitaminokban, fitoszterolokban, lecitinben gazdag összetétele pedig ápolja és szépíti bőrünket. A természetes glicerin táplálja a bőrt és hidratál.

 

Ilyen értékes összetevők mellett ugye milyen érthetőnek tűnik, hogy alapvetően szappanjainkat elsősorban nem kézmosáshoz, hanem tusoláshoz, mosakodáshoz, bőrünk gondoskodó ápolásához javasoljuk. Továbbá, a tusfürdőkkel összehasonlítva kisebb a szappanok csomagolóanyag igénye, környezetbarátabb, így kevesebb energia és egyéb erőforrás az előállításuk és a Vásárlókhoz való eljuttatása is. A tapasztalatok szerint a szappanokhoz továbbá összességében kevesebb vizet is használunk el, ami lényeges fenntarthatósági szempont.

„A Herbsgarden 4-féle szappanjából kedvencem a Natúr és a Levendulás Kecsketejes szappanok. Szeretem az illatát, az állagát, és azt, hogy nem szárítja ki a bőrömet. A Csipkebogyó Szappant pedig enyhe radírozó és peeling hatása miatt használom. Nálam a szappan az abszolút nyerő!”

angela

Bódiné Likó Angéla – okleveles vegyészmérnök, mentálhigiénés szakember, a Herbsgarden International Kft. egyik tulajdonosa.

hg szappanok insta

Ajándék 1000Ft-os kupon!

Iratkozz fel hírlevelünkre friss hírekért és kedvezményes ajándékokért!

A feliratkozás megerősítéséhez szükséges e-mailt elküldtük. A megerősítést követően ajándékba küldjön az 1000Ft-os kuponod! Köszönjük a bizalmat!