fbpx

A napfényre nemcsak a növényeknek, palántáknak van szüksége, hanem nekünk is, földi halandóknak. Ha reggel ébredéskor az ablakon kinézve kék eget látunk, esetleg langyos időt, bízhatunk a Napfénnyel teli derűs napban. Derűs, ugyanis a napfény hangulatjavító hatású is, számos jótékony tulajdonsága mellett. Bőrünkre akkor is vigyáznunk kell, ha derűsen mosolyogva indulunk neki egy napfényes napnak. Az előző évekhez képest azt tapasztaljuk, hogy sokkal erősebb az UV sugárzás, mint eddig bármikor. Sokkal rövidebb idő alatt megpirul az ember lányának a bőre, de emellett hosszú távú, nem éppen örömteli hatásai is lehetnek, pl. gyorsítja a bőr öregedési tüneteinek megjelenését.

A megoldás fényvédelemben rejlik. Mit kell tudnunk a kémiai vagy fizikai fényvédőkről?                                     

                                  A kémiai fényvédők elnyelik az UV sugarakat, főleg az UVB tartományban. Előállításuk olcsó. Kémiai szerkezetük változatos, egy napvédő krém gyakran többféle vegyületet is tartalmaz a kívánt SPF hatás elérése érdekében. A kémiai fényvédők bőrirritánsok is lehetnek, ezért érzékeny bőrűeknek használatuk nem ajánlott. Olcsóságuk miatt és jól csengő magas faktorszámuk miatt is népszerűek. A natúrkozmetikumokban ugyanakkor a kémiai fényvédők használata nem megengedett.

A fizikai fényvédők viszont nem elnyelik, hanem visszaverik a fénysugarakat. Enyhe tükrös réteget vonnak a bőr felszínére, ezáltal napernyőszerű védőréteget biztosítanak és a teljes UV spektrum ellen védenek. Nagyon alacsony a bőrirritáló potenciáljuk, használatuk a natúrkozmetikumokban is megengedett és biztonságosnak tekinthető. Fizikai fényvédőként a mikroszemcsés cink-oxid és a bevonatos titán-dioxid használatos. Nano méretű változataik felhasználása külön szabályozás alá esik, jelenlétüket minden gyártónak fel kell tüntetni a termék csomagolásán.

 

Mit tartalmazzon egy igazán jó natúrkozmetikai fényvédős arckrém?

 

Mimóza arckrém

A fizikai fényvédő mellett antioxidánsokat, pl. béta-karotint, E- és C-vitamint, bőrszépítő növényi kivonatokat pl. vadgesztenye- vagy zöldtea-kivonat, stabil növényi olajokat, mint pl. a Jojobaolaj vagy a szkvalán. A növényi kivonatokban

található flavonoidok és antioxidánsok nagy mértékben emelhetik a termék fényvédő hatását. Ilyen pl. a Mimóza fényvédős nappali arckrém.

Ráadásul nem elég csak kívülről vigyázni a bőrünkre. A megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása, az egészséges étrend, a tudatos táplálkozás és a személyre szabott vitaminok fogyasztása növeli a szervezet ellenállóképességét, ami csökkentheti a napsugárzás káros hatásait. Sokat tehetünk azzal is, ha ügyelünk a megfelelő védőruházat, kalap viselésére a nyáron.

 

Ajándék 1000Ft-os kupon!

Iratkozz fel hírlevelünkre friss hírekért és kedvezményes ajándékokért!

A feliratkozás megerősítéséhez szükséges e-mailt elküldtük. A megerősítést követően ajándékba küldjön az 1000Ft-os kuponod! Köszönjük a bizalmat!