Az ünnepek után, a kulináris örömök végeztével sokan kelnek útra és töltenek egy-két sportosabb hetet a hegyekben, bízva a jószerencsében, hogy kellő mennyiségű hó hullott és zavartalanul élvezhetik a síelés és a friss levegőn töltött idő örömét. Mások, hasonló indíttatásból, a befagyott tavakon, vagy a mesterségesen kialakított jégpályákon korcsolyáznak, míg olyanok is akadnak, akik csak szánkózni mennek a gyerekekkel a közeli hegyekbe.

Valójában mindegy is, milyen téli sportot űzünk, a lényeg a mozgás, amely mellett legalább ennyire fontos, hogy a bőrünk védelméről se feledkezzünk meg. Sokat hangoztatott, és sokak által tapasztalt tény, hogy a téli időszak nemcsak az immunrendszerünket teszi próbára, de bőrünk számára is komoly kihívásokat tartogat: az otthoni (sok esetben) száraz levegő, és a szabadtéri hideg, szeles idő váltakozása nagymértékben igénybe veheti bőrünket. Míg nyáron egy laza, hidratáló szérummal, vagy sok esetben krém nélkül is mozoghatunk a szabadban, addig télen, ha bőrünket nem ápoljuk megfelelően, az akár jelentős mértékben károsodhat is.

Legkevesebb veszély a zsíros bőrűeket fenyegeti, hiszen a faggyúmirigyek túlzott váladéka védőréteget von a bőr felszínére, megakadályozva ezzel a nedvesség elpárolgását. A hidegtől, széltől megjelenő természetes arcpír életteli, egészséges bőrről árulkodik.

A normál bőrtípussal rendelkezők körében a nappali hidratáló krém használata mindenképpen javasolt. Az időjárás viszontagságai megbonthatják a bőr felszínén lévő védőréteget, az úgynevezett bőrfelszíni emulziót, melynek következménye a száraz, repedezett, érzékeny bőr lehet. A nappali smink alá érdemes növényi olajokban, hidrolátumokban gazdag arckrémet választani, mely kevés esszenciális zsírsavat tartalmaz. Nappali időszakban az esszenciális zsírsavakban gazdag krémeket kerüljük, mert az arra érzékenyeknél a napfény fényérzékenységet válthat ki, ami kipirosodást, viszketést eredményezhet. Ugyanezen komponenseket az éjszakai időszakra bátran előtérbe helyezhetjük; a regeneráló, tápláló krémek többsége tartalmazza őket.

A száraz és érett bőrtípus már nem elégszik meg a hidratáló krémmel, táplálóbb, bőrvédő hatóanyagokban, antioxidánsokban, vitaminokban gazdag krémre van szüksége. Sok esetben – s kifejezetten a téli sportot művelők esetében –, kifejezetten zsíros, vajas állagú krémre van igénye a bőrnek. A testesebb krémek erősítik a bőr lipidbarrier rétegét, így megakadályozzák a sejtek közti vízpárolgást, védenek a kiszáradástól. Éjszakára gyulladáscsökkentő hatóanyagokban gazdag regeneráló krémet érdemes használni.

Az érzékeny bőrtípus – melynek állapota lehet száraz, illetve vegyes, esetenként száraz szeborreás (hámlóan zsíros bőr) – különös ápolást igényel. Olyan kozmetikum után kell nyúlniuk, mely nyugtató, gyulladáscsökkentő, emellett hámosító növényi kivonatokban, fitoszterolokban, és antioxidáns hatóanyagokban gazdag. Ezen komponensek szinergiája támogatja a bőrfelszíni emulzió hámvédő funkcióját, védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, továbbá kellőképpen véd a kiszáradástól. Ilyen összetevők a kamilla, a körömvirág, az orbáncfű, a levendula, de ugyancsak itt említhetők a pantenol, valamint a bisabolol is.

Figyelem! A kézhát bőre száradhat ki a hidegben leghamarabb. Különös gondot fordítsunk rá. Mindig legyen nálunk bőrvédő krém, melynek előnyei a gyors felszívódás, a regenerálás, s amely – amellett, hogy kellőképpen visszazsírozza a bőr felületet – nem ragad, nem tapad és nem hagy zsíros utóérzetet.

És ha a téli sportok után este végre megpihenünk remek választás egy aromaterápiás hatású, bőrtápláló testvaj, egy jó könyv és egy bögre forró kakaó….

Kosár
There are no products in the cart!
Vásárlás folytatása
0