fbpx

Az ünnepek után, a kulináris örömök végeztével sokan kelnek útra és töltenek egy-két sportosabb hetet a hegyekben, bízva a jószerencsében, hogy kellő mennyiségű hó hullott és zavartalanul élvezhetik a síelés és a friss levegőn töltött idő örömét. Mások, hasonló indíttatásból, a befagyott tavakon, vagy a mesterségesen kialakított jégpályákon korcsolyáznak, míg olyanok is akadnak, akik csak szánkózni mennek a gyerekekkel a közeli hegyekbe.

Valójában mindegy is, milyen téli sportot űzünk, a lényeg a mozgás, amely mellett legalább ennyire fontos, hogy a bőrünk védelméről se feledkezzünk meg. Sokat hangoztatott, és sokak által tapasztalt tény, hogy a téli időszak nemcsak az immunrendszerünket teszi próbára, de bőrünk számára is komoly kihívásokat tartogat: az otthoni (sok esetben) száraz levegő, és a szabadtéri hideg, szeles idő váltakozása nagymértékben igénybe veheti bőrünket. Míg nyáron egy laza, hidratáló szérummal, vagy sok esetben krém nélkül is mozoghatunk a szabadban, addig télen, ha bőrünket nem ápoljuk megfelelően, az akár jelentős mértékben károsodhat is.

Legkevesebb veszély a zsíros bőrűeket fenyegeti, hiszen a faggyúmirigyek túlzott váladéka védőréteget von a bőr felszínére, megakadályozva ezzel a nedvesség elpárolgását. A hidegtől, széltől megjelenő természetes arcpír életteli, egészséges bőrről árulkodik.

A normál bőrtípussal rendelkezők körében a nappali hidratáló krém használata mindenképpen javasolt. Az időjárás viszontagságai megbonthatják a bőr felszínén lévő védőréteget, az úgynevezett bőrfelszíni emulziót, melynek következménye a száraz, repedezett, érzékeny bőr lehet. A nappali smink alá érdemes növényi olajokban, hidrolátumokban gazdag arckrémet választani, mely kevés esszenciális zsírsavat tartalmaz. Nappali időszakban az esszenciális zsírsavakban gazdag krémeket kerüljük, mert az arra érzékenyeknél a napfény fényérzékenységet válthat ki, ami kipirosodást, viszketést eredményezhet. Ugyanezen komponenseket az éjszakai időszakra bátran előtérbe helyezhetjük; a regeneráló, tápláló krémek többsége tartalmazza őket.

A száraz és érett bőrtípus már nem elégszik meg a hidratáló krémmel, táplálóbb, bőrvédő hatóanyagokban, antioxidánsokban, vitaminokban gazdag krémre van szüksége. Sok esetben – s kifejezetten a téli sportot művelők esetében –, kifejezetten zsíros, vajas állagú krémre van igénye a bőrnek. A testesebb krémek erősítik a bőr lipidbarrier rétegét, így megakadályozzák a sejtek közti vízpárolgást, védenek a kiszáradástól. Éjszakára gyulladáscsökkentő hatóanyagokban gazdag regeneráló krémet érdemes használni.

Az érzékeny bőrtípus – melynek állapota lehet száraz, illetve vegyes, esetenként száraz szeborreás (hámlóan zsíros bőr) – különös ápolást igényel. Olyan kozmetikum után kell nyúlniuk, mely nyugtató, gyulladáscsökkentő, emellett hámosító növényi kivonatokban, fitoszterolokban, és antioxidáns hatóanyagokban gazdag. Ezen komponensek szinergiája támogatja a bőrfelszíni emulzió hámvédő funkcióját, védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, továbbá kellőképpen véd a kiszáradástól. Ilyen összetevők a kamilla, a körömvirág, az orbáncfű, a levendula, de ugyancsak itt említhetők a pantenol, valamint a bisabolol is.

Figyelem! A kézhát bőre száradhat ki a hidegben leghamarabb. Különös gondot fordítsunk rá. Mindig legyen nálunk bőrvédő krém, melynek előnyei a gyors felszívódás, a regenerálás, s amely – amellett, hogy kellőképpen visszazsírozza a bőr felületet – nem ragad, nem tapad és nem hagy zsíros utóérzetet.

És ha a téli sportok után este végre megpihenünk remek választás egy aromaterápiás hatású, bőrtápláló testvaj, egy jó könyv és egy bögre forró kakaó….

Ajándék 1000Ft-os kupon!

Iratkozz fel hírlevelünkre friss hírekért és kedvezményes ajándékokért!

A feliratkozás megerősítéséhez szükséges e-mailt elküldtük. A megerősítést követően ajándékba küldjön az 1000Ft-os kuponod! Köszönjük a bizalmat!