fbpx

A Napfény csodás dolog!

A nap nélkülözhetetlen a Földi élethez, pozitívan befolyásolja a lelkiállapotunkat, energizálja a testet és a lelket és nem mellesleg segít a D3 vitamin képződésében. Amikor tavasszal megjelenik az első meleg napsugár és az ember lánya egy padon megpihenve szívja magába az éltető erőt – na ez az érzés megfizethetetlen.

Azonban sajnos a napsugárzásnak van káros oldala is. Főként az UVB sugárzás felel az azonnali hatásokért, mint például napégés, míg a az alattomosabb UVA sugárzás a későbbi kellemetlenségekért felelős, mint például a fénykárosodás, melanóma és sajnos az öregedés folyamatát is gyorsítja.

Így aztán fényvédelemre mindenkinek szüksége van a tavaszi- nyári hónapokban.

Hogyan védekezhetünk a nap bőrkárosító hatásával szemben?

Nagy általánosságban kétféleképpen védekezhetünk a napsugárzás ellen. Fizikai fényvédelemnek nevezzük például a sapkát, vagy a Balaton parti homokozóban a gyerekekre adott pólót, tehát minden olyat, amivel bőrünket eltakarjuk a közvetlen napsugárzás elől. De mi a helyzet szegény arcbőrünkkel? Itt jön képbe a fizikai fényvédelem kozmetikumoknál használt kifejezése, amikor az arcra olyan tükörszerű réteget vonunk, ami visszaveri az UVA és UVB sugarakat, megtörve a fény útját. Ennek hátránya, hogy  jóval drágább megoldás is mint a kémiai fényvédelem és sajnos olyan fehér lesz tőle a bőröd, mint egy Tide-dal mosott lepedő.

Ennek megoldására alkalmaznak ásványi visszaszínezést a natúrkozmetikumokban. A Herbsgarden Szinharmonizáló nappali krémje például tökéletes választás a tavaszi-nyári mindennapokra. Színe egybeolvad a természetes arcszínnel, kiegyenlíti az apróbb bőrhibákat és emellett jojoba-, argán- és sárgabarackmag olajjal táplálja a bőrt, a benne lévő zöldtea kivonat megköti a szabad gyököket, antioxidáns hatású és fokozza a fényvédelmet. Fizikai fényvédelme körülbelül 10-es SPF-nek felel meg.  

Apropó SPF…. Ti tudjátok, mit jelent ez a szám?

A Sun Protection Factor rövidítéseként kapott szám azt mutatja, mennyire véd a termék az UBV sugarak ellen, vagy még pontosabban mennyit enged át. Egy 10-es faktor a napsugarak 1/10 vagyis 10%-át engedi át, tehát 90%-ban véd, vagyis jónak mondható. Egy 50-es faktor NEM ötször jobb! A

z 50-es faktor azt jelenti, hogy a termék 1/50 vagyis 2% sugarat enged át, tehát 98%-ban véd. Ráadásul az SPF értéket laboratóriumban mérik, az emberek viszont nem laboratóriumi körülmények közt élnek. Ha kellő mennyiségű antioxidánsban, flavonoidokban, vitaminokban gazdag valódi ételeket fogyasztunk, az kihat a bőrünkre is, sokkal lassabban égünk le, vagyis a fényvédők hatása tovább tart.

És mit mér a PPD a naptejeknél?

És ez még csak az UVB, az UVA elleni védelmet PPD jelöléssel vagyis Persistent pigment darkening, szabad fordításban tartós pigment sötétedés mérőszámmal mérik.  Ez adott esetben még fontosabb is, mint az UVB /SPF szám, érdemes tehát figyelni a csomagoláson.

A fizikai fényvédelem széles spektrumú, vagyis visszaveri az UVB és UVA sugarakat is a természetes mangán és vastartalmú cinkérc ásvány tartalmának köszönhetően. És mit jelent a kémiai védelem? Olyan naptejeket, amelyekben a napsugárzás elleni védelmet vegyi anyagokkal oldják meg, melyek elnyelik a napsugárzást. És ez miért rossz? Ha egész évben óvtad-védted arcbőröd a természet kincseivel, akkor erre nem kell válaszolnunk….

Hasznosnak találtad? Olvasd el többi írásunkat is, például arról mik azok a virágvizek és miért használjuk őket minden Herbsgarden termékben…

Érdekel az egészséges szépség? Tudj meg többet a Herbsgardenről

Ajándék 1000Ft-os kupon!

Iratkozz fel hírlevelünkre friss hírekért és kedvezményes ajándékokért!

A feliratkozás megerősítéséhez szükséges e-mailt elküldtük. A megerősítést követően ajándékba küldjön az 1000Ft-os kuponod! Köszönjük a bizalmat!