A Napfény csodás dolog! A nap nélkülözhetetlen a Földi élethez, pozitívan befolyásolja a lelkiállapotunkat, energizálja a testet és a lelket és nem mellesleg segít a D3 vitamin képződésében. Amikor tavasszal megjelenik az első meleg napsugár és az ember lánya egy padon megpihenve szívja magába az éltető erőt – na ez az érzés megfizethetetlen.

Azonban sajnos a napsugárzásnak van káros oldala is. Főként az UVB sugárzás felel az azonnali hatásokért, mint például napégés, míg a az alattomosabb UVA sugárzás a későbbi kellemetlenségekért felelős, mint például a fénykárosodás, melanóma és sajnos az öregedés folyamatát is gyorsítja. Így aztán fényvédelemre mindenkinek szüksége van a tavaszi- nyári hónapokban.

Nagy általánosságban kétféleképpen védekezhetünk a napsugárzás ellen. Fizikai fényvédelemnek nevezzük például a sapkát, vagy a Balaton parti homokozóban a gyerekekre adott pólót, tehát minden olyat, amivel bőrünket eltakarjuk a közvetlen napsugárzás elől. De mi a helyzet szegény arcbőrünkkel? Itt jön képbe a fizikai fényvédelem kozmetikumoknál használt kifejezése, amikor az arcra olyan tükörszerű réteget vonunk, ami visszaveri az UVA és UVB sugarakat, megtörve a fény útját. Ennek hátránya, hogy sajnos olyan fehér lesz tőle a bőr, mint egy Tide-dal mosott lepedő, így mindennapi használata egy munkahelyen például limitált.

Ennek megoldására alkalmaznak ásványi színezést a natúrkozmetikumokban. A Herbsgarden Szinharmonizáló nappali krémje például tökéletes választás a tavaszi-nyári mindennapokra. Színe egybeolvad a természetes arcszínnel, kiegyenlíti az apróbb bőrhibákat és emellett jojoba-, argán- és sárgabarackmag olajjal táplálja a bőrt, a benne lévő zöldtea kivonat megköti a szabad gyököket, antioxidáns hatású és fokozza a fényvédelmet. Fizikai fényvédelme körülbelül 10-es SPF-nek felel meg.  

Apropó SPF…. Ti tudjátok, mit jelent a szám? A Sun Protection Factor rövidítéseként kapott szám azt mutatja, mennyire véd a termék az UBV sugarak ellen, vagy még pontosabban mennyit enged át. Egy 10-es faktor a napsugarak 1/10 vagyis 10%-át engedi át, tehát 90%-ban véd, vagyis jónak mondható. Egy 50-es faktor NEM ötször jobb! az 50-es faktor azt jelenti, hogy a termék 1/50 vagyis 2% sugarat enged át, tehát 98%-ban véd. Ráadásul az SPF értéket laboratóriumban mérik, az emberek viszont nem laboratóriumi körülmények közt élnek. Ha kellő mennyiségű antioxidánsban, flavonoidokban, vitaminokban gazdag valódi ételeket fogyasztunk, az kihat a bőrünkre is, sokkal lassabban égünk le, vagyis a fényvédők hatása tovább tart.

És ez még csak az UVB, az UVA elleni védelmet PPD jelöléssel vagyis Persistent pigment darkening, szabad fordításban tartós pigment sötétedés mérőszámmal mérik.  Ez adott esetben még fontosabb is, mint az UVB /SPF szám, érdemes tehát figyelni a csomagoláson. A fizikai fényvédelem széles spektrumú, vagyis visszaveri az UVB és UVA sugarakat is a természetes mangán és vastartalmú cinkérc ásvány tartalmának köszönhetően. És mit jelent a kémiai védelem? Olyan naptejeket, amelyekben a napsugárzás elleni védelmet vegyi anyagokkal oldják meg, melyek elnyelik a napsugárzást. És ez miért rossz? Ha egész évben óvtad-védted arcbőröd a természet kincseivel, akkor erre nem kell válaszolnunk….

Hasznosnak találtad? Olvasd el többi írásunkat is, például arról mik azok a virágvizek és miért használjuk őket minden Herbsgarden termékben…

Ajándék 1000Ft-os kupon!

Iratkozz fel hírlevelünkre friss hírekért és kedvezményes ajándékokért!

A feliratkozás megerősítéséhez figyeld a leveleidet!