Testünk univerzális összetevője, a kollagén

Gondoltad volna, hogy szervezetünknek van egy olyan jolly joker alkotóeleme, amely az érhálózattal együtt testünk szinte minden részében megtalálható? Ez az összetevő nem más, mint a kollagén. Cikkünkben most mindent megtudhatsz arról, miért nélkülözhetetlen szervezetünkben a kollagén, mely testrészeinkben van jelen természetes módon, és miért érdemes az idő előrehaladtával a csökkenő mennyiséget pótolni.

Mi a kollagén?

A kollagén egy fehérje, mely a görög „kólla” szóból származik, ami ragasztót jelent. Elnevezése nem véletlen, hiszen hatása a testünkben valóban olyan, mint egy ragasztóé. A kollagén az emberi szervezetben nagy  molekulacsaládokban van jelen. Összesen 25 különböző emberi kollagén molekulát ismerünk, melyeket római számokkal jelölnek. Ezek közül az I-es, a II-es, a III-as és a IV-es szervezetünk számára nélkülözhetetlen, ezért
különösen fontos fehérje. A testünkben található kollagén 90 százaléka I-es típusú. A bőrünkben, a hajunkban, a
körmünkben, a szemünk szaruhártyájában, a fogak és a csontok kötőszövetében egyaránt
megtalálható. A II-es a porcok fő alkotóeleme, míg a III-as típusú kollagén az izmokban és az
érfalakban található meg nagy mennyiségben.

Miért ajánlott kívülről pótolni a kollagént?

Az idő előrehaladtával szervezetünk kollagén termelése csökken, ami jól látható a bőr öregedésén és érezhető a porcok, csontok kopásán, fájdalmasabb mozgásán. Emellett a különböző környezeti és magatartásbeli tényezők is hatással vannak szerveztünk kollagén termelésére.

Az átlagosnál jobban csökken a szervezet kollagén termelése a következő esetekben:
1. dohányzás,
2. túlzott alkoholfogyasztás,
3. nem megfelelő mennyiségű alvás,
4. hosszan tartó, erős UV-sugárzás,
5. kevés mozgás,
6. stressz,
7. túlzott édesség fogyasztás, valamint
8. a C-vitamin hiánya a szervezetben

 

Miért peptid kollagén?

Szervezetünk kollagén termelődésének csökkenése azonban megállítható, ha kívülről pótoljuk azt. A kollagén étkezéssel való bevitele történhet állati eredetű tápanyagok segítségével vagy táplálék kiegészítők formájában is. A húsleves, a csontleves, a kocsonya, a sült csirke mind nagy mennyiségben tartalmaz kollagént, azonban ezek felszívódása nem annyira hatékony, mint a hidrolizált, por formában előállított kollagén, más néven kollagén peptid.

A táplálkozásunk során elfogyasztott állati eredetű kollagént a szervezetünknek ugyanis még le kell bontania kisebb molekulákra, hogy fel tudja használni testünk megfelelő pontjain. Ugyanakkor a por állagú, hidrolizált állapotban lévő kollagént tartalmazó kapszulákból a tápanyag a véráram útján azonnal eljut oda, ahol arra a szervezetünknek szüksége van. A kollagén peptidek megerősítik a szervezet összes szövetét, ugyanakkor a bőrre, a csontokra és az ízületekre vannak a legjobb hatással.

Milyen kollagén készítmények léteznek?

A kollagén kapszulák különböző forrásokból származhatnak, ennek megfelelően eltérő típusú kollagéneket tartalmaznak. A leggyakoribb és legnépszerűbb kollagén étrend kiegészítők marha kollagénből készülnek,
melyek I-es, III-as és IV-es típusú kollagént is tartalmaznak. Emellett csirkéből, halból, tengeri élőlényekből és sertésből is vonnak ki kollagént, azonban ezek felhasználása és hatása nem annyira széleskörű.
A marha kollagénből készült por vagy kapszula állagú kollagén étrend kiegészítő a legjobb választás akkor, ha szeretnénk bőrünk, hajunk, ízületeink és egyéb szöveteink állapotát egyszerre, látványosan javítani.

A kollagén javasolt szedése

A kollagén peptideket tartalmazó étrend kiegészítők szedése teljesen biztonságos. A legjobb hatás érdekében érdemes naponta 2000 mg-ot fogyasztani belőle, amit a nap folyamán bármikor megtehetünk.
Fontos, hogy a kollagén C-vitaminnal együtt hasznosul a legjobban, ezért javasolt a C-vitamin bevitel is a kollagén fogyasztás mellett.

 

Annak érdekében tehát, hogy külsőnk és belsőnk 30 éves korunk felett is vonzó és egészséges megjelenésű legyen, érdemes a kollagént kívülről is pótolni. Ehhez kitűnő választást nyújtanak a hidrolizált marha kollagént tartalmazó étrend kiegészítők, mmint például a Herbsgarde Beauty Kollagén kapszula.

 

Lehet-e arckrémként felkenni a kollagént?

Por, ital vagy tabletta formáju kollagén a jobb?

 

 

close

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft